Australske nasjonalflaggprotokoller

Har du kontroll på de australske nasjonalflaggprotokollene? Dette er noe som kan komme godt med dersom du skal ta turen rundt til andre siden av jorden, og flagge litt i landet «down under»

Retningslinjer for flagg i Australia

Først og fremst skal vi ta en titt på noen kjappe retningslinjer for flagg. Hvordan det skal vøre, og ikke minst, hvordan det aldri skal være

Et flagg skal alltid være:

 • behandlet med den respekten og verdigheten den fortjener
 • heves tidligst ved første lys og senkes senest ved skumring
 • hevet raskt og senket med verdighet
 • fløyet høyt og fritt, så nær toppen av flaggmasten som mulig og med tauet godt festet
 • være opplyst dersom det er oppe om natten.

Et flagg skal aldri være:

 • tillatt å falle eller ligge på bakken
 • brukes til å avduke monumenter eller plaketter, dekke bord/seter eller brukes som gardin
 • fløyet når den er ødelagt, falmet eller i en nedslitt tilstand
 • fløyet opp ned, selv som et nødsignal
 • fløyet fra samme flaggstang som et annet flagg

Flaggprioritet

Flagg i Australia har en streng prioriteringsliste det er viktig å være klar over. Først og fremst har det australske flagget forrang når det er oppe i Australia eller på annet australsk territorium. Det skal med andre ord ikke føres i en underordnet posisjon til noe annet flagg med unntak av FNs flagg på FN-dagen. Dette baseres på de gjeldende flaggstengene i et sett, og ikke i høyden på flaggene på disse.

Dersom alle flaggstengene er like høye og plassert i en rett rekke, bør det australske nasjonalflagget alltid være plassert helt til venstre. Det betyr til venstre for en person som vender mot bygningen. Det flagges på halv stang som et tegn på sorg. Alle de forskjellige flaggene kan flagges på halv stang ved døden i slike tilfeller.

Den korrekte flaggprioriteten for å flagge er:

 1. Australias nasjonalflagg
 2. Nasjonalflagg fra andre nasjoner
 3. Stats- og territorieflagg
 4. Aboriginal Flag og Torres Strait Islander Flag, eller andre flagg foreskrevet av Flags Act 1953
 5. Ensigns og vimpler (inkludert lokale myndigheter, private organisasjoner, sportsklubber og samfunnsgrupper).

Med mindre alle flaggene som flagges i samme territorium kan heves og senkes på samme tid, så skal det australske nasjonalflagget alltid heves først og senkes sist.  Hvis det er to australske nasjonalflagg, kan ett flagges i hver ende av en linje med flagg.

 

Når du flagger det australske nasjonalflagget alene ved en bygning som har mer enn to flaggstenger, bør det australske nasjonalflagget flagges i sentrum, eller så nært som mulig.

 

Horisontal og vertikal flagging

På Australias National Flag og Australian State-flagg er Union Jack plassert i øvre venstre kvartal, denne blir ofte referert til som ‘kantonen’, nærmest flaggstangen. Kantonen er æresposisjonen på flagget og den skal alltid vises i øvre venstre hjørne når flagget flagges, både når det flagges horisontalt eller vertikal).

 

Flagg på fotballkamper

Det er mange ganger man kan ta i bruk flagg, for å vise at man feirer noe, eller for å hedre landet sitt. Det er ikke uvanlig å se at folk har med flagg når de skal se på fotballkamper, for å hedre landet sitt og vise hvem man heier på. Nå som det spilles VM i fotball så er det mange som ønsker å skille seg ut i mengden, slik at det ikke er noe spørsmål hvor de kommer fra eller hvem de heier på. Det eneste du trenger å gjøre er å ta en titt på hvilke fotballdrakt de har på seg, og hvilket flagg de holder.

 

Da kan du skjønne hvilket lag de holder med, og hvem de kommer til å bette på. Det er mange som befinner seg på sider som 22Bet når de skal tippe på hjemlandet sitt, fordi det er en morsom måte å gjøre kampene litt mer spennende på.

 

Nå er du litt mer sikker på hva de australske flaggreglene er. Det er ikke bare interessant å vite de ulike reglene, det kan også være lurt å ha i bakhodet om du noen gang skal ta turen ned til Australia. Mange tar flaggregler i landet sitt svært seriøst, ettersom flagget viser nasjonalisme og respekt. Derfor er det viktig at du setter deg inn i flaggreglene til landet du skal besøke, slik at du ikke gjør noen grenseoverskridende feil.