Når er det vanlig å flagge?
Som de fleste vet så finnes det mange regler man er nødt til å følge når man har lyst til å flagge. Men finnes det noen regler for når man kan og ikke kan flagge?
Flaggreglene går som regel ut på hvordan man skal behandle flagget. Det sier altså veldig lite om når man skal og ikke skal flagge. Har du fått en telefon fra Norsk Tipping er det altså ingenting som hindrer deg i å flagge – hvis du har lyst til det i den situasjonen.
I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvor vidt det finnes noen situasjoner hvor det er mer vanlig å flagge enn andre.
Norges offisielle flaggdager
I Norge har vi noe som kalles offisielle flaggdager. De norske flaggdagene er spredt utover hele året, og det er forskjellige grunner til hver eneste flaggdag. Her er et utdrag av våre offisielle flaggdager:
- 1. nyttårsdag (1. januar)
- Samefolkets dag (6. februar)
- Frigjøringsdagen 1945 (8. mai)
- Grunnlovsdagen (17. mai)
- Unionsoppløsningen 1905 (7. juni)
- Olsok (29. juli)
- 1. juledag (25. desember)
Det er også vanlig å flagge på dagene når spesifikke medlemmer av kongefamilien ble født. Dette gjelder henholdsvis kongeparet, kronprinsparet og datteren til kronprinsparet som er den neste i arverekkefølgen:
- H.K.H Prinsesse Ingrid Alexandra (21. januar)
- K.H Kong Harald (21. februar)
- H.M Dronning Sonja (4. juli)
- H.K.H Kronprins Haakon Magnus (20. juli)
- H.K.H Kronprinsesse Mette-Marit (19. august)
I tillegg til disse offisielle flaggdagene, er det noen offisielle flaggdager til. Men det som skiller disse offisielle flaggdagene fra resten av de andre, er at de offisielle flaggdagene vi skal se på nedenfor er bevegelige. Det vil si at de ikke kommer på samme dato hvert år:
- 1. påskedag
- 1. pinsedag
- Valgdagen (henholdsvis stortingsvalg), som finner sted hvert fjerde år.
Andre dager det er vanlig å flagge
Det er imidlertid ikke bare på de offisielle flaggdagene man har lov til å flagge. Det skal også sies at det ikke foreligger noen straff hvis du av en eller annen grunn ikke har mulighet til å flagge på de offisielle flaggdagene heller.
Det er vanlig å flagge på dager hvor man har noe å feire, for eksempel hvis en i familien har bursdag. Da er det å flagge en veldig hyggelig gest.
Flagging er også vanlig i forbindelse med at noen man kjenner gravlegges. Før begravelsen er det vanlig å flagge på halv stang, før flagget heises til topps etter at vedkommende har kommet i jorden.